Lima, 2016. október 14., 2. nap

Lima lakossága közelít a 10 millióhoz. A Csendes óceán partján épült metropolisz. Limát az "örök tavasz városának" is nevezik a Humboldt -áramlatnak köszönhetően, amely hideg levegőt szállítva hűti a térséget. A város előbb az inka birodalom része, majd spanyol gyarmat volt. (A gyarmatosításról nem szívesen írok, milliókat érintett az erőszakos térítés, az inkvizíció. Romboltak, égettek, igyekeztek mindent megsemmisíteni, de szerencsére a gigászi építményeket nem tüntethették el.) A fővárosban és környékén gyakoriak a kisebb földrengések.

Lima - San Martín tér. José de San Martín lovasszobra. 

Az előző esti ismétlése immár nappali fényben közelről. (San Martínról az első napnál olvashatsz!)

Lima - Plaza de Armas - Katedrális

A Plaza de Armas téren a Katedrális impozáns látványa tényleg lélegzetelállító. Ezt a képet a főbejárattól jobbra fotóztuk. Érdekesek a monumentális kőépítményen lévő fakazetták. A Katedrális a földrengésben elpusztult korábbi székesegyház után készült el 1755-ben. Francisco Pizarro (Lima alapítója) sírja is itt látható. Pizarrot 1541-ben limai palotájában gyilkolták meg.

Lima - Palacio de Gobierno - Elnöki (Kormányzói) Palota

Szintén a belvárosban a Plaza Mayor-on található. Építését 1937-ben fejezték be. Az eredeti épületet az 1500-as években Pizarro építtette. Mikor mi jártunk arra, minden teljesen nyugodt volt, katonákat alig láttunk. Három hetes utazásunk alatt semmilyen incidens nem történt.

Peru - Ferrocarril Central - Központi pályaudvar bejárata.

Már nincs rendszeres utasforgalom.

Lima - délutáni forgalom - Szent Kristóf kereszt

Háttérben a dombon álló, világító San Cristobal kereszttel.

Pachacamac - romváros

Limától délre 25 km-re fekszik. A bejáratnál a Múzeum megtekintése előtt lámákat fotózott 9 fős csapatunk. Németh Robi nincs a képen, mert ő fotózott. A többiek balról jobbra: én, Csimpolyás Mónika, Kovács Anita, Görgényi Ákos, Boross Adrienne, Győri Éva, Potornai Csilla és Istenes Győző, aki a vezetőnk volt. A lámák lemaradtak a képről. Pacha Kamaq  Isten - ő az Idő-teremtő, a néphit szerint ő teremtette a világot.

A lemaradt lámák

Pachacamac 

A terület hatalmas, 600 hektár körüli, bejárni lehetetlen 1-2 óra alatt. Eddig 5 piramist tártak fel, amelyek közül 3 rámpás. Az eddigi felmérések szerint 12 piramis vár a feltárásra. Az 1800-as évek 2. felében kezdődtek az ásatások, ahol a templomok mellett már korábban kifosztott sírhelyeket is találtak.

Huaca Pucllana - agyagpiramis

Mirafloresben, Lima modern belvárosában található, már inkakori építmény. Különleges építkezéssel rövid oldalukra állítva helyezték el a vályogtéglákat, így az építmény rugalmasan ellenállt a földrengéseknek. Érdekes hatást nyújt a modern városi épületek (multik) és a piramis együttes látványa.

A világ egyik legnagyobb szökőkút együttese.

Hotel Belen - lépcsőház részlet

A szállodában 2 éjjel aludtunk, utunk alatt csak aludni jártunk a szállásokra.