A VILÁG TÜKÖR

A VILÁG TÜKÖR

Tükröződés

Egyben biztos lehetsz, tükörszférában élünk, ahol a tanulás fő eszköze a tükröződés, az, amit a tükör mutat. Ne feledd, a felismeréshez jelen kell lenned, hogy szintetizálni tudj! Ízelítőül bemutatok néhányat a tükrök, tükröződések közül.

Meglátás, mint a tükör tisztasága
Osho írja Buddháról: Buddha nem a tudás embere, ő az értés embere – nem információval van tele, hanem a látás képességével. Nem gondolatokkal van tele, hanem meglátással – tisztasággal, a tükör tisztaságával.

A tükröződést jól kell integrálni
Buddha mondja: Minden amivel találkozol lehetőség, hogy az utadat járd. (Persze ehhez figyelni kell, és jól kell integrálni a tükröződést.) Tanításaimat ne fogadjátok el csupán a hit által, ha csak saját magatok meg nem tapasztaljátok. (Tehát a tanításokat le kell próbálni, a hit önmagában kevés!) Néhány dologról le kell mondjunk, hogy megnyílhassunk az új felé. ( Ez egyben az elengedés törvénye.) Másokat meg birtokolnunk kell ahhoz, hogy áldozat legyen, amikor majd lemondunk róluk. (Az áldozat törvénye.)

 

A tükör azt is felfedi, amit nem látunk
Umberto Eco írja : …általa olyan helyekre nézhetünk, ahová a szemünk nem ér el: megnézhetjük az arcunkat, sőt a szemünket is, láthatjuk, mi történik a hátunk mögött…”

Az azonosság tükre
Hermész Triszmegisztosz (valószínűleg azonos az egyiptomi Thot-tal, az Istenek írnokával ): ami lent van, az megfelel annak, ami fent van, és ami fent van, az megfelel annak, ami lent van….

A másik tükre
A legfontosabb tükör, mert igazán csak a másik ember tud nekem tükröt tartani, és ezért máris hálás lehetek, mert lehetőséget kaptam a megértésre és egyben a változtatásra is.

Az egység tükre
A bölcs mindent értékel, mert benne az egység tükröződik. Végezetül álljon itt Assisi Szent Ferenc imája, ha kilátástalannak érezzük a helyzetet:

Uram, adj türelmet,
Hogy elfogadjam amin nem tudok változtatni,
Adj bátorságot, hogy megváltoztassam,
Amit lehet, és adj bölcsességet,
Hogy a kettő között különbséget tudjak tenni.

Vissza a bloghoz