MODELLEZETT LÁTÁSMÓD

MODELLEZETT LÁTÁSMÓD

Felnőtt fejjel!


Működsz, ahogy megtanultad!
Minden szépen elrendezve, kabát a fogason, ruhák a szekrényben, gondolatok a tuti polcokon. Eddig rendben is van. Apropó rend! Tanultad a többivel, közösségi lett, de mi van a saját rendeddel? Meg sem kérdőjelezed, mechanizmusok, beidegződések, és azt hiszed, „jó” ez  így. Politika – jobb vagy bal, történések – jó vagy rossz, számodra két pólus létezik átmenetek nélkül. Ha észrevennéd a sokszínűséget, nem kéne állandóan választanod jó és rossz között, hagyatkozhatnál a köztük megbújó milliónyi árnyalatra, sőt még kedvelhetnéd is őket. A rekeszekben való gondolkozás lehúz, mert ellustulsz, csípőből jön a megoldás, tanulás semmi, fejlődésed zéró.


Sokszor azt sem tudod, miért döntöttél úgy ahogy, visznek előre a sémák. Mész a nyájjal, mert Te személyiség vagy, egyéniségedet már régen elvesztetted. Számodra alternatívák nem léteznek csak a jól betanult  vélemények, betanított modellek, kialakított, kényelmes ketrecek. Megítélsz másokat anélkül, hogy tudnál róluk valamit. Kondicionált vagy! Elkezdték a szüleid, „tanáraid”, „barátaid”, előre megtanultad véleményeidet, és mára már a sajátodnak véled őket. Pedig mesterségesek! Fel kéne ébredni! Kiléphetnél a Világba, okulhatnál a Saját Életedből, felejthetnéd végre dobozaidat, amelyekkel lehatárolod önmagad.


Az iskolák után sem volt megállás, újra hagytad magad (szülők, feleség, férj, gyerek), döntéseid másoktól függtek. Továbbra is a jól bevált, biztonságos sémák alapján élsz, nehogy ki kelljen mozdulni a megszokások hálójából. Nem akarsz helyzetekből tanulni – eleve utálod a helyzeteket -, ha végül mégis történik valami új, akkor is másoktól várod a helyzetelemzést, ők mondják meg neked, mit, hogyan, merre, meddig.

Miért is írok erről? Tanulságos volt számomra az ünnepek előtti heti tarot fogadtatása Spirisuli oldalunkon a Facebook-on. Az Ördög nagyarkánuma jött elő. Ez kiverte a biztosítékot, az amúgy többezres olvasottság 144-re esett vissza. Nem volt nehéz rájönni, mi történt. Ünnep, Húsvét, Krisztus helyett nyuszi, tojás, locsolás. Örülsz, ajándékozol, eszel, iszol, tojást festesz és végre szeretsz. Hogy kerül ide az Ördög? El sem olvasom, ilyet, Húsvétkor? Jó lenne végre felfogni, hogy nincs rossz lap, nincs rossz hét, egyáltalán nincs rossz, csak elméd káprázata van. Hibák vannak, erre hívta fel az Ördög lapja a figyelmedet. Arra hogy javíts, változz, ne légy önző, néha adj esélyt másoknak, ne csak az érdekek mozgassanak.


Keresztező lap is volt, a Világ nagyarkánuma (a megérkezés, akár a Húsvét lapja), amely hozott neked tiszta rálátást. Ha kell, akkor kiveteti veled negatív érzelmeidet, és ha nem megy egyből, elgondolkodtat. Átalakulhatsz, kreatívvá válhatsz, csak hagyj fel végre a sablonokkal, mert előre nem visznek, viszont megnehezítik életedet. Ilyen sok tanulságot hordozhat az „Ördög”, láttatja benned a salakot, amelytől megtisztulva esélyt kapsz a haladásra!

Vissza a bloghoz